søndag 28. mars 2010

Video med døden til følge





Fiksjon eller fakta


I denne tredje oppgåva på DKL-studiet skulle ein lage ein film. Ein kunne velje om ein ville lage fiksjonsfilm eller ein faktafilm i form av ein dokumentar. Gruppa hadde forslag framme til begge kategoriar, men landa på å lage ein fiksjonsfilm - som kan vere sann!

Prosessen


Gruppa har fått kjenne på kroppen at det å lage film tek tid. Først lagar ein ei prosjektskisse, der ein kjem fram til eit tema, vel målgruppe og landar på ei problemstilling. Sidan gruppa i starten hadde fleire idéar, brukte ein litt tid til å tenkje igjennom kva slags type film og kva slags tema ein ville arbeide med. Målgruppa for filmen "Valget" er unge vaksne først og fremst, men forhåpentlegvis kan filmen ha aktualitet for vaksne i alle aldrar.

Vidare skal det utarbeidast eit manus. Det bør helst vere så godt skrive at sceneovergongane og dialogane flyt fint. Og basert på manuset lagar ein storyboard der ein teiknar det som skal hende. I dreieboka skriv ein inn dialogar og kva slags utsnitt som skal vere i kvart opptak/klipp.

Når ein skal fortelje ei historie, er det lurt at det skjer ei utvikling. I filmen Valget er det hovudpersonen Anders som gjennom å snakke med seg sjølv i spegelen, gjennomgår ei endring. I vårt tilfelle vert difor det som vert kalla protagonist, hovudpersonen, samanfallande med antagonisten, skurken. (Jf Jacobsen, 2007, s 123). Om han også er helten, er vel opp til publikum å avgjere. Filmen har to personar i biroller og ein statist. Det er få personar med og ei fortetta handling.

I filmen sitt anslag er ein sjåfør inni ein bil. Innhaldet i filmen handlar dermed noko om bilkøyring. Gjennom flashbacks, korte tilbakeglimt, får publikum ta del i hovudpersonen si fatale bikøyring i fortid, medan handlinga i notid føregår mest på badet.
"Film og video virker retroaktivt, det vil si at en misforståelse godt kan bli rettet opp litt seinmere uten at programmet tar skade av det. Publikum er ikke så kritiske til om sammenhengene er logiske." (Jacobsen, 2007, s. 122)


Arbeidsfordelinga


Når det gjeld arbeidsfordelinga, har gruppa også denne gongen samarbeidd godt om alle arbeidsoppgåvene. Ein har prøvd å dele litt på arbeidsoppgåvene, slik at nokon har arbeidd meir med manus og storyboard, medan andre har brukt meir tid på dreiebok, opptaksplan, bildehandsaming, dokumentskriving og blogginnlegg.

Manusoppsettet


Manuset til filmen Valget inneheld nokre fleire scener enn sjølve filmen. Kvar scene inneheld info om kvar ein skal filme, kven som er med og kva som skal skje. Replikkar i form av monologar eller dialogar, vert tekne med. Det som ikkje skal takast med i eit manuskript, er kamaratilvisingar. Dei tek ein med i dreieboka. Vidare lagar ein eit storyboard med teikningar av kvart einskildklipp, slik at om ein t.d. har 16 scener kan storyboardet ha 60 bilde. Gruppa har laga manuset i programmet celtx. Ein har laga eit kortfatta samandrag av hendingane i filmen i synopsisen i starten av manuset. Dei 60 bilda i frå storyboardet vart sett saman til ein film og lagt på lydeffektar. Denne såg ein på i lag rett før ein tok utescenene på Sørheim søndag 21. mars.

Bildeutsnitta


Når ein skal ta opp film, kan det vere ein fordel å ha fleire kamera for å kunne dekkje fleire vinklar og eventuelt fleire utsnitt av same scena. På opptaktsstaden brukte ein berre eit kamera, men ein tok opp att same scena fleire gongar med ulike utsnitt. På den måten fekk ein både totalbilde over staden og heilt opp til ultranære bilde av same scena. I filmen er det nytta alle typar utsnitt i meir eller mindre grad.

Utstyret


Under filmopptaket nytta ein eit kamera som var lånt hjå Høgskulen i Volda. Der hadde ein også lånt seg ein JIB/lydbom og ein ekstern mikrofon, men dette utstyret fungerte dessverre ikkje på Sørestranda. Kameraet var av typen PDX 10 med mikrofon, i tillegg hadde ein ein reflektor og fleire digitale fotoapparat. Uttynna ketchup fungerte som blod i "vaskescena".

Filmdagen


Søndag 21. mars var ein fin dag å filme. Snøen, sola og skuggane gjorde at dette vart filming av eit flott vinterlandskap i utescena. Innstillinga av kvitbalansen måtte ein naturlegvis gjere på alle stadane ein gjorde opptak. Grunna kunstig lys i innescenene kunne det lett bli eit raudleg fargestikk. I utescenene ville det lett bli eit blåleg fargestikk. Dette ordna seg i dei fleste høva når vi nytta automatisk innstilling av kvitbalansen. Men solskin førte til at vi måtte regulere kvitbalansen. manuelt i nokre utescener.

Det var også eit poeng for nokre scenar føregjekk i nokre morgontimar med ein hovudrolleinnhavar som ikkje hadde eit klart hovud der han sette seg bak bilrattet. Innescenene kunne meir gjerast til alle døgnets tider. Skulle sola dukke opp på stova, var det berre å trykkje på knappen og rulle ned utemarkisene. Dessutan hadde Siv fått låne ein avansert reflektor med ein kjenning. Dette med å filme mot snø, gjev ein nokre utfordringar sett i høve til skuggar og om sola dukkar opp i snøen, vert det også refleksjonar frå den kjelda....

"Å zoome under opptak virker på de fleste som en mye mer kunstig utvelgelse av bildeutsnitt enn en kjøring der publikum selv kan få en opplevelse av å forflytte seg." (Eriksen, 1993, s 25)
Derfor var filosofien til gruppa å vere forsiktig med zoominga. Under filmprosessen nytta vi også "master shot teknikk" på nokre av scenene, m.a. den scena der "Anders" går ut av bilen og mot "offeret". Også i nachspielscene blei det nytta mastershot. Finn Jacobsen seier dette om mastershot:
"Gjør noenlunde komplette opptak av hele scenen med total- og nærbilder, gjerne fra flere vinkler / med flere deltakere, slik at dere har et stort utvalg bilder i velge blant til klipp senere".(Jacobsen, u.å.)

Redigeringa


Til å redigere filmen har vi nytta programmet VideoPad (http://www.nchsoftware.com/videopad/index.html, Videopad er eit videoredigeringsprogram som man kan både kan kjøpe og bruke gratis) Gratisversjonen har litt mindre funksjoner enn fullversjonen. , som fungerer veldig bra med dei fleste filformater. Dette er gratisversjonen, og derfor er det avegrensa med moglegheiter, men det fungererte veldig bra til vårt bruk. Sjølve grovklippen tok vi på opptaksdagen. Då fekk alle eit godt inntrykk av korleis filmen blei. Ein av oss tok med seg denne råklippen heim og finpussa og la til lyd og musikk. Under denne prosessen fekk vi også høve til å "croppe" nokre opptak, der vi syntes det blei mykje luft over eller ved sidan av skodespelarane. I tillegg valde vi å "croppe" filmen frå 4:3 til 16:9 i storleiksforhold. Musikken blei miksa saman med Aviary Audioeditor (Aviary's Audio Editor kallast Myna, og er ein plattformuavhengig nettapplikasjon som kan nyttas til å mikse saman ulike "sampler" til å lage musikk. http://www.aviary.com), og dei få lydeffektane vi trengte, henta vi frå www.freesound.org (www.freesound.org er ein nettstad der folk kan legge inn eigne lydopptak dei har laga med forskjellige ting. T.d ein mynt som ruller på eit bord, eller ein bil som bråbremsar. Ein må registrere seg for å få tilgang til dette lydbiblioteket.) Begge desse nettstadene har CC lisensar. Til rulleteksten nytta vi eit anna videoredigeringsprogram, Pinnacle Studio 12, då Videopad ikkje hadde denne funksjonen.

"Å klippe film handler ikke om å fjerne "det som ikke skal være med", men om å sette sammen de bitene som skal brukes i en hensiktsmessig rekkefølge." (Eriksen, 1993, s 11).
Derfor gjorde også gruppa nokre endringar undervegs, sett i høve til manus og storyboard, fordi ein såg litt annleis på tinga ute på opptaksstaden, enn ein hadde sett føre seg i "teorien".



Nettsamarbeidet

Gruppa har samarbeidd tett og godt via telefonsamtalar på Skype. Ein har nytta Dropbox, GoogleWave, fellesdokument i Googledokument og gruppestudiebloggen i samband med dette prosjektarbeidet. Sjølv om bilde av badet som skulle nyttast som opptaksstad var lagt i Dropbox, viste ikkje dette godt kor romutforminga eigentleg var. Derfor endra ein litt på scenene sett i høve til manus og storyboard. Samlinga på Høgskulen i midten av mars og ein lang arbeidsdag søndag 21. mars, i tillegg til mykje før- og etterarbeid, har gjeve det resultatet som A3-dokumentet skisserer og filmen Valget viser. Dette har vore eit arbeidsamt prosjekt prega av mykje moro og eit lærerikt filmarbeid!


________________________________________________

Litteraturliste

Eriksen, G (1993): Fortellerteknikk og dramaturgi for film og fjernsyn, 2. utg., Nesbru: Vett og viten

Jacobsen, Finn: (2007): Videologi, Oslo, Amalie forlag

Jacobsen, Finn. (u.å.): videologi.com, [Internett] http://www.videologi.com/lareropptak.htm

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar